Home Achter de schermen met Karolien: Legal Recruitment Consultant

Achter de schermen met Karolien: Legal Recruitment Consultant

Achter de schermen met Karolien Van Wanghe, Legal Recruitment Consultant bij nonzerosum. Tien maanden geleden besloot ze een carrièreswitch te maken. En zo werd onze tandem een krachtige driewieler.

Wat deed je voor je carrièreswitch?

Ik heb 12 jaar op de teller staan als advocaat in all around advocatenkantoren. Oorspronkelijk kom ik uit Hasselt, dus ik bracht het grootste deel van mijn carrière door in een kantoor in de buurt. Voor de liefde, zoals dat meestal gaat (lacht), ben ik een tijdje geleden naar de regio van Kortrijk verhuisd. Toen ik de vacature voor mijn huidige functie als Legal Recruitment Consultant tien maanden geleden op Stephanie (partner bij nonzerosum) haar LinkedIn zag verschijnen, wist ik direct “hier moet ik voor gaan!”. En binnen de drie uren was mijn sollicitatie in kannen en kruiken.

Waarom had je nood aan een carrièreswitch?

Als rechtenstudent, ik zat trouwens samen met Stephanie in hetzelfde jaar in Leuven, stond het voor mij als een paal boven water dat ik advocaat zou worden. Ik kon het mij gewoon niet anders inbeelden. Maar na 12 jaar als advocaat had ik het gevoel dat het spel voor mij gespeeld was. Stephanie en ik zijn al die jaren contact blijven houden via LinkedIn. En zo verscheen de vacature voor ‘Legal Recruitment Consultant’ op het juiste moment op mijn scherm.

Wat trok je aan tot nonzerosum?

Via LinkedIn kon ik heel goed meevolgen waar Stephanie en Tom mee bezig zijn. Hun manier van werken en persoonlijke aanpak spraken mij heel erg aan. Ook had ik vooral enorm veel zin in het directe contact dat ik zou hebben met de kandidaten en klanten.

“Ik merk dat ik vrij snel een band kan opbouwen met de kandidaten, waardoor ze zich sneller durven openstellen. Dankzij mijn achtergrond als advocaat, gaan de gesprekken ook veel vlotter en hebben de kandidaten niet zoiets van “Ja, maar? Gaat ze dat wel begrijpen als ik dat zo uitleg?””

Wat is volgens jou je sterkte binnen het team?

De connectie maken met de kandidaten. Ik merk dat ik vrij snel een band kan opbouwen met hen, waardoor ze zich sneller durven openstellen. Dankzij mijn achtergrond als advocaat, gaan de gesprekken ook veel vlotter en hebben de kandidaten niet zoiets van “Ja, maar? Gaat ze dat wel begrijpen als ik dat zo uitleg?”. Dat geldt trouwens ook voor onze klanten. Doordat ik met mijn ervaring van alle markten thuis ben, kan ik heel goed inschatten welk type profiel ze nodig hebben. Of dat nu tijdelijk, ad hoc of voor een langere periode is.

Wat houdt je gemotiveerd?

Het team! Wij hebben enorm veel aan elkaar. En hoewel Stephanie en Tom eigenlijk mijn bazen zijn, is er een heel familiale sfeer. Natuurlijk wordt er hard gewerkt, maar daarnaast wordt er regelmatig ook eens goed gelachen. En dat moet kunnen. De afgelopen maanden heb ik eens te meer gemerkt hoe hecht ons team is, ook al werkten we allemaal van thuis uit, we bleven aan dezelfde kar trekken.

Wat maakt het team van nonzerosum zo sterk?

Open communicatie. Bij Tom en Stephanie is er altijd ruimte voor een écht gesprek. Neem nu de afgelopen maanden bijvoorbeeld. Ook al werkte iedereen van thuis uit, we deden regelmatig video calls om elkaar toch te kunnen zien en op de hoogte te blijven. Zelf merk ik nu bij kandidaten dat een gebrek aan communicatie in hun huidig bedrijf, de nood doet toeslaan om te veranderen.

Hoe ziet een werkdag er bij jou meestal uit?

Heel gevarieerd! (lacht) In de eerste plaats ben ik heel actief bezig met het invullen van openstaande vacatures door gericht juridische profielen te zoeken. Met de kandidaten heb ik doorheen de dag telefonische gesprekken om het eerste contact te leggen, eventueel gevolgd door een persoonlijk gesprek op een later moment. Daarnaast voorzie ik ook heel wat tijd voor opvolging: hoe was het eerste gesprek tussen de kandidaten en de bedrijven? Welk gevoel hebben ze er beiden aan overgehouden? Een gevarieerde dag dus, maar zo heb ik het graag ;-).

Nog een mini quiz om af te sluiten:

Limburg of West-Vlaanderen?

Moeilijk! Maar ik ga toch voor West-Vlaanderen kiezen. Sorry Limburg!

Stad of platteland?

Platteland. In mijn vrije tijd ga ik regelmatig met mijn vriend wandelen in Zwevegem waar we binnenkort naartoe verhuizen. Prachtig!

Het studentenleven of het echte leven?

Het studentenleven is voor mij al even geleden. Hoewel dat een heel mooie periode was, laat ik de examenstress toch liever achter mij.

Thuis werken of op kantoor?

Op kantoor! De sfeer zit zo goed, het voelt vaak niet als werken.