Home Online solliciteren? 6 tips voor een geslaagd gesprek

Online solliciteren is tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Net als bij een real life gesprek, zijn er naast een cv en motivatiebrief, een aantal elementen waar je best rekening mee houdt met het oog op een geslaagd gesprek. Wil je een goede eerste indruk achterlaten? Met onze 6 tips wordt online solliciteren kinderspel!

Kledij

Ook online is er een dresscode. Hoewel we in tijden van thuiswerk niet allemaal in een maatpak of mantelpak achter onze bureau zitten, trek je voor een online sollicitatie toch best dezelfde outfit aan zoals je zou doen voor een real life gesprek. Geef je comfy sweater of gekreukt t-shirt dus maar even een adempauze.

Setting

Kies voor een tafel of bureau in een ruimte met voldoende licht en waar je in stilte, zonder afleiding het gesprek kan voeren. Een bed of zetel zitten misschien comfortabeler, maar zullen je niet helpen met het maken van een professionele uitstraling.

Tijd

Zorg dat je op het afgesproken tijdstip aan het online sollicitatiegesprek kan deelnemen. Voor een real life gesprek ben je meestal zelfs vroeger. Ook voor een digitaal gesprek zorg je dus best dat je op tijd bent. Zo heb je nog even de tijd om te controleren of de technologie mee wil en of je zichtbaar in beeld verschijnt. Enkel een oor of voorhoofd in beeld laten spijtig genoeg net iets te veel aan de verbeelding over.

To the point

Probeer to the point te zijn. Een online gesprek duurt ongeveer een half uur tot een uur. Heb het dus niet te lang over de slechte sfeer op je huidige job. Je mag dit zeker toelichten, maar zorg ervoor dat er nog voldoende tijd overblijft om andere aspecten te bespreken. Zo kunnen wij op basis van jouw noden en wensen de ideale match zoeken.

Voorbereiding

Goed begonnen is half gewonnen. En een geslaagd gesprek, start met een goede voorbereiding zodat je concreet en to the point kan antwoorden op de vragen. Denk misschien als eens op voorhand na over wat je zoekt in de functie waarvoor je online solliciteert. Antwoorden zoals “ik weet het niet”, “ik sta open voor veel” of “ik wil niets uitsluiten” maken het voor ons moeilijk om in te schatten waar je passie ligt en wat voor jou wel eens je droomjob zou kunnen zijn.

Wees jezelf

De laatste en misschien wel de belangrijkste tip: wees gewoon jezelf! Wij willen jou graag beter leren kennen, dus je mag ook gerust zeggen wat je minder ligt of niet graag doet. Goede of foute antwoorden zijn er nooit!