Home Kan ik mijn personeel verplichten zich te laten vaccineren?

Kan ik mijn personeel verplichten zich te laten vaccineren?

De vaccinaties in België lopen op hun einde, maar toch zijn er voor werkgevers nog heel wat onbeantwoorde vragen. Kan en mag je jouw personeel verplichten om zich te laten vaccineren? Mag je iets vragen aan je werknemers in verband met hun vaccinatie? Deze vragen zijn tegenwoordig niet meer uit het nieuws te krijgen, denk maar aan de mogelijke vaccinatieplicht voor de mensen die actief zijn in de zorgsector. Wat kan en mag je nu echt doen als werkgever vanuit een juridisch standpunt? Wij zetten even alles op een rijtje voor je.

Wettelijk verplicht?

Vandaag de dag is een vaccinatie tegen COVID-19 niet wettelijk verplicht. Daardoor kan je als werkgever niet eisen dat je werknemers gevaccineerd zijn. Zo’n verplichting zou ook een inbreuk zijn op het recht op privéleven en het recht op lichamelijke integriteit zoals beschreven staat in het Europees Verdrag voor de Rechten van de mens en in de Belgische Grondwet.

Ook het vragen van een vaccinatiebewijs wordt als inbreuk van de privacy gezien. Je kan, als werkgever, echter wel veiligheids- en preventiemaatregelen opleggen aan je werknemers. Denk aan het dragen van mondmaskers op de werkvloer. Dit mag je doen omdat je als werkgever beschikt over de plicht om te waken over het welzijn van je personeel.

Onderscheid tussen werknemers

Stel dat je werknemers toch informatie delen in verband met hun vaccinatie, omdat ze zich bijvoorbeeld tijdens de werkuren laten vaccineren, mag je met deze informatie niks doen. Je mag geen onderscheid beginnen maken tussen het wel en niet-gevaccineerde personeel. Dat zou gezien worden als discriminatie.